Herman Cools - Catharinaparkieten Studie Groep / Lineolated Parakeet Study Group

Welkom...De website is het laatst gewijzigd op 09-03-2018 om 19:15 uur....De aankondiging voor de Babyshow 2018 is geplaatst en we zijn inmiddels na 10 jaar de 102.500 bezoekers gepasseerd, op naar de 200.000 bezoekers, alle bezoekers bedankt........voor uw bezoek(en)......
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Leden (* Login) > Huidige CSG Leden

Op zaterdag 16 maart 2013 zijn wij, Piet Ooijen, Hans van Luyt en Arie Vortman op bezoek geweest bij Herman Cools. Tijdens mijn zoektocht op internet naar winnaars op de wereldshow van dit jaar, kwam ik de naam Herman Cools uit Stekene (B) tegen en heb ik zijn site Http://www.hermancools.be bezocht.  Ik wist dat Herman lid was van de CSG en mailde hem of het  gelegen kwam, als wij een keer bij hem langs zouden komen om een verslagje te maken van zijn beleving van de kweek met Catharinaparkieten.
Ik hoefde niet lang op antwoord te wachten, want hij vond het erg leuk als wij hem met een bezoek zouden vereren.

Afgeproken dat we met de auto van Piet zouden gaan, hij woont het meest centraal en heeft een "goed" navigatiesysteem die ons er wel zou brengen. Nadat we een Brabants bakkie koffie gedronken hadden, bedankt Corry, gingen we ± 9 uur op weg. Alles ging goed totdat we in de buurt van Herman kwamen in Stekene, want toen wist Piet beter de weg dan zijn navigatiesystem, wat ons op een kwartier heen en weer draaien kwam te staan. Uiteindelijk waren we er rond 10 uur.

Zijn vrouw Corrie was inmiddels naar de bakker gegeaan, hierdoor was de koffie nog niet klaar, en moesten we even wachten op de koffie, en zijn we gelijk maar zijn vogelverblijf ingegaan, waar Herman zijn Catharinaparkieten kweekt. Het was erg behaaglijk binnen, omdat de verwarmng aan stond en buiten was het koud.

 
 
 

De voorzijde van het huis van Herman Cools en zijn gezin.

 

Herman kweekt met Catharinaparkieten in de kleuren:

  • Groen

  • D Groen

  • DD Groen

  • Turquoise

  • D Turquoise

  • DD Turquoise

  • Violet D Turquoise

  • Ino

  • en Ino Turquoise

Zijn broedkooien hebben een afmeting van 60cm breed, 50cm hoog en 40cm diep. Wat ons opviel waren de broedblokken die in de kooien hingen. Deze hadden een afmeting van 15 x 15cm vierkant en waren 35cm lang, met een groot invlieggat van 7 cm doorsnede, wat volgens Herman nodig was voor de jongen, omdat deze er anders niet meer uit zouden kunnen komen. Er wordt met ± 30 koppels Catharinaparieten gekweekt, ook zijn er enkele broedkooien met Citroenparkieten aanwezig. In het kweekhok zijn Philips daglichtlampen opgehangen, wat volgens Herman goed bevalt.

De nog afgedekte vijver aan de linkerzijde van de tuin, en aan de rechterzijde de buitenzijde van het vogelverblijf.

De kippen en de geiten, de hobby van Hermans vrouw Corrie.

 
 
 

Het totaaloverzicht van de kweekruimte

 
 

Enkele kweekkoppels Catharina-, en Citroenparkieten

 

Inmiddels was Corrie thuis gekomen en werden we binnen geroepen omdat de koffie stond te pruttelen, maar wat bleek, het was niet alleen koffie drinken, we werden tevens verast door een grote punt gebak. Wat ons uiteraard heerlijk smaakte. Tijdens het nuttigen van het gebak en de koffie, kwamen we vanzelf in gesprek over de Catharinaparkieten en hebben we Herman gelijk ondervraagt over het hoe, wanneer en waarom.

Hoelang kweek je met de Catharinaparkiet?

Dit doe ik nu voor het zevende jaar. Ik ben begonnen net zoals veel kwekers met 1 koppel. Toen de jongen hiervan voor het eerst op de TT wrden ingeschreven, hebben ze zulke goede punten gekregen, wat mij erg goed beviel, zodat er er snel meerdere koppels werden aangeschaft. Ik ben bij Dhr. van Rengs uit Velden (NL) en Dhr. van Vuren uit Hank (NL) vogels wezen halen omdat deze prima resultaten op de TT's in Holland behaalde.

Van welke vereniging(en) ben je lid?

Van de plaatselijke vereniging in Stekene, De Sneeuwgors. De landelijke KBOF en van de AOB. Uiteraard ook van de CSG


Wat wordt er gevoerd tijdens de kweek-, en rustperiode?

Er wordt elke dag vers voer en drinkwater  verstrekt. Het eivoer en zaad worden in twee aparte bakjes gegeven. Het eivoer stel ik zelf samen, hiervoor gebruik ik Joels eivoer wat in Nederland niet te verkrijgen is, en Kamp zaadmengeling en Beijers 69. Het eivoer vul ik aan met appel of iets dergelijks.

Hoe worden de koppels samengesteld?

Dit gebeurt vanuit mijn stammen. Er worden koppels samengesteld uit neven en nichten. Ook worden uit bestaande koppels nieuwe koppels samengesteld, als de resultaten van het jaar daarvoor wat tegen vielen. Ik selecteer eerst op het model en daarna komen de kleur en tekening aan de beurt.


Wanneer wordt met broeden begonnen, en waarom?

Ik start meestal in maart, want het liefst speel ik met de vogels op de TT als ze pas uit het broedblok zijn. Mijn ervaring is dat dan de vogels op zijn mooist zijn om te spelen.

Het eivoer van de firma Joels uit België

't boek waar Herman z'n Kweekadministratie in bijhoud.

Hierna zijn we nog even bij de vogels wezen kijken en moesten we ook zijn postuurkanaries de Gloster Consort / Corona's en zijn Fife Fancy's bezichtigen. Herman geeft hier ook lezingen over, dat is ook niet zo verwonderlijk als je Herman met passie over zijn hobby hoort vertellen. Maar hij geeft wel aan dat in de kweek van zijn kanaries meer tijd gaat ziten dan in de Catharinaparkieten kweek. Hij verwacht dan ook, dat hij met de kanaries wat gaat minderen. Ik opperde nog dat ook hier kweekooien konden staan voor Catharinaparkieten. Herman is begonnen met kanaries en zal deze vogels vermoedelijk nog wel een tijdje aanhouden. Uiteindelijk is het toch een groot stuk van zijn leven geweest met deze vogels.

Op de onderstaande
foto's is o.a. te zien dat Herman diverse keren wereldkampioen is geweest. Deze TT is voor hem en zijn familie het jaarlijkse uitje.

 
 
 

Een publicatie van Herman zijn sponsor.

 

Herman, geeft ons voor vertrek naar Nederland nog wat instructies, die het navigatiesysteem van Piet Ooijen zullen helpen om veilig en tijdig weer huiswaart te kunnen keren.

Herman bedankt voor de informatie die je verstrekt hebt, en de gastvrijheid. Wij wensen je nog veel succes op de komende TT en hopenlijk tot op de Babyshow in Roosendaal op 20 April a.s.

                 Arie Vortman.
   

 
U bent bezoeker

sinds 01-10-2007
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu